Energia tanúsítvány márpedig mindenkinek kell, ez nem kívánság kérdése.

Szponzorált tartalom

energia tanúsítvány

energia tanúsítvány

Hallottatok már az energia tanúsítványról? És arról, hogy ez egy olyan dolog, amire mindenkinek szüksége van? Hát igen, erre a legtöbb esetben az emberek általános válasza még mindig az, hogy nem hallottak és tényleg nem is tudják, hogy miről van szó. Márpedig egyáltalán nem újkeletű az a dolog, hogy erre szükség van a házak adás-vételénél. Hosszú-hosszú évek óta érvényben van már az a szabályozás, ami azt mondja, hogy ahhoz, hogy egy ingatlant el lehessen adni, rendelkeznie kell energia tanúsítvánnyal.

Eleinte csak az újépítésű épületekre vonatkozott ez a szabály, aztán nem sokra rá kiterjesztették a régi építésű ingatlanokra is. Ennek az az egyszerű magyarázata van, hogy itt tényleg egy olyan dokumentumról van szó, ami elősegíti a vevő tisztánlátását a házzal, vagy lakással kapcsolatban és így tényleg olyan üzletek köttethetnek, amelyek „fehérek” – vagyis senki sincs benne átverve. Egy becsületes világban szerintem ez rendkívül fontos.

Az energia tanúsítvány, vagy másképpen energetikai tanúsítvány tehát egy olyan papír, ami azt mutatja meg, hogy milyen is az adott ingatlan energetikai szempontból. Mennyire fejlett, vagy épp pont, hogy fejletlen a különböző energiát fogyasztó rendszer az épületben. Rengeteget nyom a latba például, hogy hogyan üzemel a fűtési rendszer. Elvégre, ez az egyik legnagyobb energiafogyasztó egy épületben. Nem mindegy, hogy milyen energiahordozó által üzemel és az sem, hogy mikor lett kiépítve, mennyire korszerű és mennyire tud energiahatékonyan működni.

Hasonlóan fontos szerepet játszanak a nyílászárók. Egy átszelelő épületben valószínűleg nem tud olyan jó hatásfokkal működni a fűtés, éppen ezért érdemes a fa nyílászárókat jobban szigetelő, műanyag ablakokra és ajtókra cserélni, amennyiben indokolt az adott épületben. Más a helyzet persze lakásoknál és házaknál, de általánosságban el lehet ezt mondani.

Aztán vannak még a különböző kiegészítő rendszerek, mint mondjuk a klíma. Ennek is nagy szerepe lehet abban, hogy milyen besorolás kerül a tanúsítványba. De természetesen az sem mindegy, hogy ezeket a dolgokat milyen energiaforrásról üzemeltetjük. Az igazán modern megoldások már egyértelműen azok, ahol megújuló energiaforrásokat is bőszen alkalmaznak egy-egy épület energiaellátására. Az energia tanúsítvány ezt természetesen nagyon jól értékeli és láttatja is, tehát hogyha mondjuk van pár napelem, vagy napkollektor a tetőn, akkor simán kaphatunk valami egészen fantasztikus értékelést is.

Persze a mai átlagos magyar modell nem pont ez, pedig milyen klassz lenne! De nálunk még mindig nem túl elterjedt a zöldenergia használata, mert még mindig azt lehet mondani rá, hogy úri huncutság. Pedig hosszú távon abszolút megéri és az újépítésű ingatlanoknál már lehet, sőt, érdemes is ilyen elven gondolkozni. De például egy régi épület esetében egyáltalán nem biztos, hogy a tető, vagy a villamos hálózat képes volna kezelni mondjuk egy visszatápláló napelemes rendszert, mindent átépíteni pedig nyilván nem olcsó mulatság.

Az, hogy mi kerül az energia tanúsítványba nagyon egyszerűen tudja megmutatni az ingatlan állapotát. Ez azért lehetséges, mert egy olyan rendszerben jelölik az épület milyenségét, ami még a hozzá nem értők számára is egyértelmű. Az elektromos berendezésekhez hasonló osztályok vannak itt is, egészen pontosan 12, amibe besorolják az ingatlanokat. Ez a besorolás a kiemelkedően rossz minősítéstől egészen a minimális energiaigényű besorolásig terjed, vagyis név alapján is egész jól be lehet lőni, hogy milyen is az az adott épület. Az itthoni átlag valahol az átlagosnál jobb besorolás környékén van, azonban a legjobb tudásom szerint az újépítésű ingatlanok esetében már például nem lehet „DD”-nél, vagyis korszerűt megközelítőnél rosszabb. Azt gondolom, hogy ez nem is egy ördögtől való elvárás a 21. században, főleg, hogy ezt még meg is lehet oldani megújuló energiaforrások használata nélkül is. Ha viszont szeretnénk ettől jobb energia tanúsítványt kézben tartani, akkor nincs más hátra, muszáj lesz pár napelem, vagy hőszivattyút beszereztetni, mert ezek nélkül nem fog menni a dolog.

Az e-tanusitas.eu segítségével egyébként nagyon egyszerűen és gyorsan rövidre lehet zárni ezt a kérdést, de ha meglátogatjátok a weboldalukat, már azzal is sokkal előrébb lesztek a témában, mert ott is rengeteg információt lehet még találni az energia tanúsítvány köréből. Érdemes minél hamarabb beszereztetni egy ilyen dokumentumot, mert, ha tényleg adás-vételre kerülne a sor, ennek úgyis meg kell lennie, akkor meg már miért ne szerezzük be minél hamarabb?! Ráadásul az árak is fenn vannak a weboldalon, szóval senkit sem érhet meglepetés, amikor a költségvetést tervezgeti.