Az alkoholizmust is fel kell vállalni, csak így gyógyulhatunk.

Szponzorált tartalom

felepulok.hu

felepulok.hu

Rengeteg döntést hozunk az életünk során, amiknek a következményét talán rögtön nem is látjuk. Szerencsére a pszichológia és az általános közvélemény is, most már érzékenyebb az olyan témákra, minthogy mitől lesz egy ember „rossz”. A családi traumák szoktak általában ebben a legnagyobb részt játszani. Van például egy barátom, akinek alkoholista az apukája. Sosem értettem külső szemlélőként, hogy mi vihet rá egy embert erre. Aztán elmesélte a srác, hogy az apja milyen családból jött és a kirakós egyszerűen csak kiteljesedett előttem.

Szóval nagyon fontos megértenünk azt, hogy valaki miért követ negatív viselkedési formákat. Van azonban egy újabb rétege is ennek, amit az utóbbi évek során értettem csak meg. A személyes felelősség kérdése. Mégpedig az, hogy nem számít honnan jöttünk, döntések hálózata határoz meg minket és mindig van lehetőségünk máshogy dönteni.

Az alkoholizmus tényleg egyébként nagyon jó példa erre. Senki sem lesz születésétől fogva alkoholista. Nagyon nehéz felismerni azt, hogy valaki függőségtől szenved. Ezért is örülök, hogy az olyan oldalak miatt, mint a felepulok.hu, szép lassan megváltozik a diskurzus erről a témáról. Függőnek lenni, a társadalmunk szerint, szégyen, bukás, a játék vége. Az egyik közeli barátom is ezt érezte, mikor megmutattam neki a felepulok.hu oldalát. Hosszú ideje küzdött már az alkohollal és tudta, hogy most kell változtatnia, vagy nem lesz többé visszaút.

Mikor felléptünk a felepulok.hu oldalára, már akkor láttam a haveromon, hogy kicsit megnyugodott. Sajnos minden, ami a rehabilitációval kapcsolatban eszébe jut az embernek, nem éppen kellemes. A felepulok.hu oldalán azonban ijesztő, személytelen, kórházi ágyak helyett egy kellemes, szép közösségről láttunk képeket. Itt a páciens nem csak valami félredobható áru, hanem egy másik ember, akiket pontosan annyira komolyan kell venni, mint egészséges társaikat.

A felepulok.hu oldal szerintem nagyon szépen van kialakítva. Ez feltétlenül szükséges egy olyan helynél, ami ilyen szolgáltatást nyújt. Elvégre ki akarná rábízni az életét egy olyan helyre, ami még a honlapjára sem adott semmit. A felső menüből minden információt el tudunk érni, amire csak szükségünk lehet. Az árak, a helyszín és az elérhetőségek csupán egy kattintásra vannak tőlünk. Akinek volt függő ismerőse, az tudja, hogy az idő az egyik legfontosabb dolog, ha le akarják küzdeni a szenvedélyüket. Ez az idő pedig nem mehet el azzal, hogy idegesítő, zavaró menüpontok között kell navigálniuk. Meg kell ragadni az elhatározás pillanatát és nem lehet halogatni egy perccel sem.

A leghihetetlenebb dolog egyébként a felepulok.hu oldalával kapcsolatban az volt, ahogy a függőségről beszéltek. A fejünkben sokszor egy teljesen tiszta, az élet minden viszályától mentes terapeuta jut eszünkbe. Itt azonban olyan emberek fognak segíteni nekünk, akik hasonló dolgokat éltek át, mint mi. Ez pedig egy olyan különbség, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Én is tudom magamról, hogy mennyivel szívesebben beszélek a problémáimról egy olyan embernek, aki hasonlóan sérült, mint én.

Már korábban említettem, hogy a döntés gyorsasága a legfontosabb ilyen helyzetekben. Kicsit győzködnöm kellett a barátomat, de végül tárcsázta az oldalon található telefonszámot. Jelentkezett a következő felépülési programra és miután visszatért, éreztem rajta a változást. Természetesen ezután még rengeteget kellett küzdenie, de most már rendelkezett eszközökkel, amik segítségével szembe tudott nézni az alkohollal és győztesen tudott kijönni.